Lucas Derks – creator al metodei ‘Panorama Socială, psihoterapeut, psiholog social, trainer NLP, autor, cercetător, fondator  şi membru al grupurilor de cercetare “The International Laboratory for Mental Space Research” și “Society for Mental Space Psychology”, cercetător asociat în cadrul Laboratorului “Metodologie Calitativă Aplicată” din cadrul Institutului de Sociologie al Academiei Romane și membru în cadrul NLP Leadership Summit. Psihoterapeutul britanic Andrew T. Austin îl descrie ca fiind “cel mai inteligent om pe care l-am cunoscut vreodată”.

Adresa de corespondenţă: Van Den Boenhoffstraat 27, 6525 BZ Nijmegen, The Netherlands.  E-mail: sociaalpanorama@hetnet.nl

Lucas Derks s-a născut pe data de 19 Noiembrie 1950 și locuiește în Nijmegen, Olanda.

Lucas a fost interesat de psihologie încă din 1970, începându-și studiile academice în psihologie socială la Universitatea din Utrecht în 1976. În 1982 și-a finalizat studiile masterale în psihologie cu o disertație ce aborda subiectul “Pragmatismului”.

Lucas Derks - fondator Panorama Socială

1977

În 1977 a intrat în contact cu activitatea lui Richard Bandler și John Grinder de care ramâne fascinat pâna în ziua de azi. În 1983 a fost certificat ca NLP Practitioner la New York Training Institute for NLP În Statele Unite ale Americii, fiind astfel unul din primii practicieni și promotori ai NLP-ului în Olanda. În 1985 a fost certificat ca NLP Trainer la Institute for Eclectic Psychology din Nijmegen, Olanda, unde predă și în prezent.

1980

Între 1980 și 1986 a lucrat ca cercetător în domeniul psihologiei sociale pentru câteva muzee de artă olandeze, precum: Het Rijksmuseum (Amsterdam), Het Centraal Museum (Utrecht), Van Gogh Museum (Amsterdam) si Maritiem Museum (Rotterdam). Tema sa de cercetare a fost studierea comportamentului vizitatorilor muzeelor la expozițiile de amploare.

1982

Deși activează din 1982 și ca psihoterapeut, din 1986 a decis să-și dedice atenția exclusiv NLP-ului și altor subiecte conexe cu acesta. De atunci pâna în prezent a susținut training-uri pentru organizații precum Stichting voor Educatieve en Therapeutische Hypnose, SON Opleidingen BV te Eindhoven, Instituut voor Eclectische Psychologie, dar și în multe alte țări, precum Anglia, Austria, Belgia, Brazilia, Croatia, Finlanda, Franta, Grecia, Germania, Malta, Noua Zeelanda, Polonia, Ungaria, Surinam și Serbia.

1993

În 1993, după studii și cercetări intense privind conexiunea dintre pragmatismul NLP-ului și psihologia sistemelor sociale, respectiv ale reprezentărilor mentale ale relațiilor sociale, el fondează propria sa abordare terapeutică numită “Panorama Socială”/”Social Panorama”. De atunci el studiază și rafinează această abordare în lucrul cu clienții săi atât în propriul cabinet cât și în alte locuri din lumea întreagă unde este invitat să predea această tehnică. Rezultatele și actualizarile cercetărilor sale în ceea ce privește “Panorama Socială” sunt publicate periodic în cărțile sale.

Lucas conduce de 20 de ani cursuri de certificare și workshop-uri ale aplicațiilor “Panoramei Sociale” în toată lumea (Austria, Belgia, Brazilia, Finlanda, Franța, Lituania, Olanda, Japonia, Portugalia, Polonia, Serbia, Statele Unite ale Americii).

El este singurul Trainer autorizat în certificarea altor persoane în utilizarea acestei metode, prin eliberarea certificatului de “Social Panorama Consultant”.

2000

În 2000, alături de psihologul Wolfgang Walker (Germania) și de Walter Otsch (Austria), profesor în cadrul Universtăţii Johannes Kepler din Linz fondează grupul de cercetare “The International Laboratory for Mental Space Research” ce are ca activitate corelarea cercetărilor recente din domeniile psihologiei și lingivisticii cognitive, practica psihoterapeutică și a studiilor antropologice pentru o înțelegere mai profundă a fenomenelor individuale, sociale și culturale dintr-o perspectivă a experienței subiective senzoriale. Articolele și rezultatele cercetărilor lor în acest domeniu sunt publicate în mod constant și pot fi accesate aici: http://www.mentalspaceresearch.com.

2011

În 2011, în Boulder, Colorado, U.S.A., fiind invitat la evenimentul anual al școlii NLP a lui Steve Andreas, Advanced Mastery Training pentru a susține un workshop legat de “Panorama Socială”, Lucas îl întâlnește pe psihoterapeutul britanic Andrew T. Austin. Aceștia încep să lucreze la un proiect comun, o abordare psihoterapeutică ce facilitează schimbarea clienților prin întreruperea tiparelor de identificare nocive și prin reconstruirea unei panorame sociale proprii adecvate nevoilor și dorințelor lor actuale. Rezultatele acestui proiect au fost publicate sub forma unui training video: http://identitypanorama.com.

2012

În 2012, alături de Robert Hemelaar și de Rene Koppelaar fondează “Society for Mental Space Psychology” ce are ca obiectiv primar fundamentarea cât mai solida din punct de vedere știintific a psihologiei spațiului mental. Activitatea membrilor, dar și studiile din domeniu reunite de către aceștia poate fi urmărita aici: http://www.somsp.com/home-en.

2016

În 2016, se alătură din postura de cercetător asociat colectivului Laboratorului de cercetare “Metodologie Calitativa Aplicată” din cadrul Institutului de Sociologie al Academiei Romane.

2017

În 2017, colaborează din nou cu psihoterapeutul britanic Andrew T. Austin în ceea ce privește conceperea unui material video legat de utilizarea principiilor Psihologiei Spațiului Mental în tratarea simptomelor traumatice și depresive. Rezultatele acestui proiect au fost publicate sub forma unui training video şi pot fi urmărite aici: https://www.mentims.com/wordpress/

2018

În 2018 publică „Mental Space Atlas”, un curs video comprehensiv axat asupra „Psihologiei Spaţiului Mental”, care acoperă subiecte precum istoria acestei noi paradigme psihologice şi până la posibilele aplicaţii viitoare ale acesteia în psihioterapie şi psihiatrie. Publicul ţintă al acestui curs video este reprezentat de psihologi, lingvişti, cercetători şi practicieni cu diverse orientări psihoterapeutice. Cele 13 module ale acestui curs includ şi 3 demonstraţii de psihoterapie de orientare spaţială, cursul având în total o durată de 9 ore şi 32 de minute. Acesta poate fi accesat la: https://vimeo.com/ondemand/149449

În perioada 7-11 Mai 2016, a susţinut pentru prima dată în Romania, cursul său de certificare în metoda sa, Panorama Socială, intitulat “Social Panorama Consultant”.

De asemenea, printre pasiunile sale se regăsesc muzica și artele plastice, acesta urmând cursurile Școlii de Artă din Utrecht în perioada 1969-1973. Între 1973 și 1976 el a predat desenul și pictura la De Wekschuit din Zeist, Olanda, organizând apoi în 1980 și 1983 vernisaje cu lucrările sale.

Mai multe detalii despre Lucas Derks și activitatea sa

Interviuri video ce pot fi accesate prin intermediul www.youtube.com

Interviu din 2015 despre începutul carierei sale ca psiholog, activitatea de psihoterapeut, descoperirea NLP-ului şi crearea abordării sale, “Panorama Socială”.

Interviu din 2016 realizat de Gratiela Baiaş, Lucas Derks descrie din perspectiva Psihologiei Spaţiului Mental schimbarea psihologică în lucrul cu clientul, spiritualitatea şi reprezentarea mentală a figurilor religioase, modul de formare şi schimbare a convingerilor, cum se pot schimba trăsăturile de personalitate ce ţin de interacţiunea socială, îmbunătăţirea relaţiilor interpersonale, aplicaţiile “Panoramei Sociale” în Coaching şi în consultanţă organizaţională, limitele actuale ale NLP-ului şi aplicaţiile acesteia în comunicarea din mediul politic.

Interviuri scrise

Interview with Lucas Derks: www.mentalspaceresearch.com/interview-with-lucas-derks

Interviu cu Lucas Derks despre începuturile sale ca psiholog social, descoperirea NLP-ului, crearea şi dezvoltarea abordării sale, “Panorama Socială”, legătura cu metoda lui Bert Hellinger, “Constelaţiile Familiale”, etc… .

On the Emergence of Mental Space in Psychology: Interview with Lucas Albert Charles Derks

În acest interviu cu Lucas Derks realizat de catre psihologul Alexandru Ioan Manea pentru EJOP (Europe’s Journal of Psychology), Volumul 12, Numarul 2 (2016), publicaţie de specialitate indexată în bazele de date DOAJ, EBSCO, PubPsycho, Scopus, Proquest, Google Scholar şi CNKI Scholar, autorii vorbesc despre paradigma Psihologia Spatiului Mental, despre aplicaţiile acesteia în Psihoterapie, despre aplicaţiile metodei sale, Panorama Socială, ce se bazează pe această paradigmă, dar şi despre alte abordări psihoterapeutice bazate pe această paradigmă, precum Constelatiile Familiale, Time Line Therapy şi Clean Space.

Publicații

Lucas Derks este un autor prolific (peste 15 cărţi publicate) în domeniul Psihologiei si NLP-ului, o parte din cărțile sale fiind traduse în limbile engleză, germană, portugheză și poloneză. De asemenea, Lucas Derks a publicat și o serie de articole legate de “Panorama Socială” în diverse reviste de profil și a editat și produs trei documentare video legate de NLP și Psihologia Spațiului Mental.

Cărţi

Derks, L. (1983). Geheime Psychologie. Een Theoretische Basis voor de Therapiemethode van Bandler en Grinder. Amsterdam: The William James Foundation.
Derks, L. & Goldblatt, R. (1985). The Feedforward Conception of Consciousness. A Bridge between Therapeutic Practice and Experimental Psychology. Amsterdam: The William James Foundation.
Derks, L. (1986). Creativiteitsmanagement, een praktische Handleiding voor het Begeleiden van Creatief Werk. Nijmegen: IEP Publicaties.
Derks, L. (1989). Psychotherapie. Een Kwestie van Wennen. Amsterdam: The William James Foundation.
Derks, L., Sinclair, J.D. (1990). Racing the Turbo Brain. Amsterdam: The William James Foundation.
Derks, L., Hollander, J., Meijer, A. (1990). Neuro-Linguïstisch Programmeren in Nederland. Utrecht: Servire.
Derks, L. (1992). De postume colleges van Herman Blaas. Amsterdam: Knipselscheer. (roman despre antropologia, pshologia, magia şi viaţa academică a anilor ’80).
Derks, L., Hollander, J. (1996). (2011). Essenties van NLP. Sleutels tot Persoonlijke Verandering. Utrecht: Servire.
Derks, L. (1998). De Levenslijn: Eindelijke een Handleiding bij de Levenslijn. Doetinchem: Son IJsselgroep.
Derks, L. (1998). The Social Panorama Model: Social Psychology meets NLP.  Doetinchem: Son IJsselgroep.
Derks,  L. (1999). (2010). Spoken in de Kop; de Sociaal Panorama Gids . Wageningen: DBB Special Products.
Derks, L. (2005). Social Panoramas – Changing the Unconscious Landscape with NLP and Psychotherapy. UK: Crown House Publishing.*

*Carte publicată şi în următoarele limbi:

  • Germană: Derks, L. (2000). Das Spiel sozialer Beziehungen: NLP und die Struktur zwischenmenschlicher Erfahrung. Stuttgart: Klett-Cotta Verlag
  • Olandeză: Derks, L. (2002). Sociale Denkpatronen – NLP en het Veranderen van Onbewust Sociaal gedra, Utrecht: Servire.
  • Poloneză: Derks, L. (2003). Technike NLP w tworzeniu dobrych zwiazkow z ludzmi. Gdansk: GWP Gdanskie Wydawncintwo Psychologiczne.
  • Portugheză: Derks, L. (2010). Panorama Social. Campinas, Sao Paolo: IDPH.

Derks, L. (2006). WaterTekens 2006: communicatietechnieken. Alterra [etc.].
Derks, L. (2009). Innerlijk Zonnestelsel. Amsterdam: J.M. Meulenhoff. (roman de factură Science-Fiction/ Paleopsihologică în care sistemul Panoramei Sociale este reprezentat într-un scenariu fictiv ce are loc cu 18.000 de ani în urmă).
Derks, L. (2013). Het Kreta Model; Model voor het Managen van Creativitet. Nijmegen: Coppelaer BV.                                   Derks, L. (2016). Clinical Experiments in Mental Space: What cognitive psychotherapies – like CBT, NLP and Ericksonian hypnotherapy – reveal about the workings of the mind. A theoretical analysis of 35 years of clinical experimentation. Managua: Central University of Nicaragua

Capitole în cărţi:   

Derks, L. (2011) Social Panoramas: How to change Unconscious Landscapes to Improve Relationships. In Hall L. M., Charvet, C. R. (Eds.), Innovations in NLP: for challenging times (pp 45-94). UK: Crown House Publishing.
Wake, L., Derks, L., Turkowski, P.L. (2013). Other therapeutic applications. In Wake, L., Gray, R., & Bourke, F. (Eds.).The clinical effectiveness of neurolinguistic programming: a critical appraisal (pp 47-69). London: Routledge.

Articole în publicaţii de specialitate

Sas, J., & Derks, L. (1985). Hoe loopt de Kijkroute in het Rijksmuseum?. Bulletin van het Rijksmuseum, (1), 34-40.
Derks, L. (1995). Exploring the Social Panorama. NLP World, 2(3).
Derks, L. (1996). Teambuilding met het Sociaal Panorama. Informatiebulletin. NVNLP.
Derks, L., Hollander, J. (1996). Exploring the Spiritual Panorama. NLP World, 3(2).
Derks, L. (1997). Personifikaatio ihmisten keskeisessa Kanssakaymisessa. NLP Mielilehti, (1)
Derks, L. (1997). Family Systems in the Social Panorama. NLP World, 4(1).
Derks, L. (1998). Gedachtenmonsters. Gesprekken over de beleving van bodemverontreiniging, Rapporten Geïntegreerd Bodemonderzoek, (18).
Derks, L. (1998). Families in the Social Panorama. Anchor Point, 12 (2).
Derks, L., Hollander, J. (1998). Systemic Voodoo. Anchor Point, 12 (3).
Derks, L. (1999). Perheet The Social Panorama Mallissa. NLP Mielilehti, (2).
Derks, L., Sinclair, J. D. (2000). Expanding the Neuro in NLP. NLP World, 7 (2).
Derks, L. (2000). De verkenning van het Spirituele Panorama. Inzicht, (5).
Derks, L. (2000). Iedereen is voor een Schone Bodem. Bodem, (4).
Derks, L. (2000). Das Soziale Panorama bei Verhandlungen; NLP-Friedensgesprache. Multi Mind, 6 (9).
Derks, L. (2000). NLPeace Talks: the social panorama in negotiations. NLP World, 7 (1).
Derks, L.A.C. (2000). Butterflies in a Box : On the disadvantages of NLP being called ”NLP”. NLP World, 7 (3).
Derks, L. (2001). NLP in Psychiatry: success in the making. NLP World, 8 (3).
Derks, L, (2003). Alien Lessons. Anchor Point, 17 (5).
Derks, L. (2011). Space, Time & Certainty. Acuity, (2), 42-53.
Derks, L. (2011). Dimensions of Sanity. Acuity, (2), 137-143.
Derks, L. (2012). Deities, Demigods and Heroes: The Social Panorama of Spiritual Parts. Acuity, (3), 51-63.
Derks, L. (2016). How Psychotherapy Works. The Feed Forward Theory of Consciousness Revisited. Acuity, (5), 85-126.
Derks, L.A. C., Oetsch, W. O., & Walker, W., (2016). Relationships are Constructed from Generalized Unconscious Social Images Kept in Steady Locations in Mental Space. Journal of Experiential Psychotherapy, 19(1), 3-16.
Derks, L.A.C., Manea, A.I. (2016). On the Emergence of Mental Space in Psychology: Interview With Lucas Albert Charles Derks. Europe’s Journal of Psychology, 12 (2).
Derks, L. , Beenhakker, C. , Brandt, M. , Arts, G. , Langeveld, R. v. (2017). Testing Depression in Awareness Space: A Proposal to Evaluate Whether a Psychotherapeutic Method Based on Spatial Cognition and Imagination Therapy Cures Moderate Depression. World Academy of Science, Engineering and Technology, International Science Index, Humanities and Social Sciences, 11(10).
Wilimzig, C. & Derks, L. (2018). Mental Space Psychology – a Review of someClinical Experiments and their Neuroscientific Background. Journal of Experiential Psychotherapy, 21 (3), 60-70.
Rijk, L.,  Derks, L. A.C., Grimley, B. & Hollander, J. (2019). The evidence for NLP. International Coaching Psychology Review,  14 (1), 5-30.

Programe de formare online

Derks, L.A.C. & Austin, T.A. (2013). Identity Panorama; Developing Understanding of Identity and Self Concept [Video Demonstration]. UK: The Fresh Brain Company Ltd

Derks, L.A.C. & Austin, T.A. (2017). Magic, Depression and Trauma in Mental Space [Video Demonstration]. UK: The Fresh Brain Company Ltd

Derks, L.A.C. (2018). Mental Space Atlas [Video Demonstration]. NL: Society for Mental Space Psychology

Documentare video ce pot fi accesate prin intermediul www.youtube.com

Points of View in the NLP World (2013) Lucas Derks condensează informații esențiale și le prezintă sub forma unor scurte interviuri cu personalități din domeniul NLP-ului (Anneke Durlinger, Charles Faulkner, Jaap Hollander, Richard Bandler, Richard Bolstad, Robert Dilts, Steve Andreas, Ueli Frischknecht) dar și cu alți Traineri NLP din Austria, Belgia, Brazilia, Finlanda, Franța, Germania, Noua Zeelandă, Polonia, Rusia și Tunisia despre provocările cu care se confruntă in ziua de astăzi domeniul NLP-ului.

Mental Space Psychology: An emerging Paradigm (2014) Lucas Derks reunește informațiile din aplicabilitatea psihologiei cognitive asupra Psihologiei experienței subiective, respectiv asupra noului domeniu ce a apărut în ultimii 15 ani, Psihologia spatiului mental. În acest documentar sunt prezentate diverse studii de caz din domeniul Panoramei Sociale, Clean Space, Timeline Therapy, etc…

Personality In Mental Space (2015) Lucas Derks alături de psihoterapeutuele Adele Wallace și Karianne Van der Linden prezintă perspectiva Psihologiei spatiului mental asupra conceptului de “personalitate”. Ei demonstrază modul în care un psihoterapeut pregătit în această abordare poate explora și schimba anumite trăsături de personalitate ale clientului său prin eliminarea convingerilor limitatoare ce blochează această schimbare.